Gitarr Lönn

Lönngitarren med blårosett NO.46

Lönngitarren med blårosett är färdig och är redan såld. Lönn har med åren blivit en av mina favoriter. Den har alla fina egenskaper  som en gitarrbyggare föredrar. Först och främst är lönn väldigt vacker, den är enkel att arbeta med, stabil, lätt att forma/böja och det går lätt att polera den. Lönn har stängda porer och går snabbare att franskpolera. Andra träslag som tex indisk palisander som har öppna porer, franskpoleringsprocessen tar därför lite längre tid.
 
Hur jag byggde gitarren kan man se här nedan. Bilderna visar egentligen inte hela byggprocessen, rosetten t.ex.  och dekorationer är ett kapitel för sig. Att göra dessa dekorativa inslag är en långtgående process och är komplext. Jag kommer att göra ett inlägg framöver, enbart med att visa hur dessa dekorationer görs.

Denna gitarr byggde jag med Engelmanngran i lock, med mahognyhals och som jag skrev ovan, sidor och botten av flammig lönn. Greppbrädan är av ebenholts, 650 mensur. Gitarren är utrustad med Perona stämskruvar.

%d bloggare gillar detta: