7-strängad Gitarr Wenge

7-strängad wenge/cedar

Det är vackert med mörka träslag. Varje gång när jag börjar bygga ett instrument börjar jag leka med tanken ifall det ska vara mörkt eller ljust trä…ljust trä eller mörkt trä? I stort sett skapar jag alla mina gitarrer i tankarna först. Jag bygger ihop dem i ett tankemoln, väljer material efter en önskad karaktär, designar och väljer färger som matchar varandra. Det blir som en röra i början men med tiden så utkristalliseras allt och jag får en tydlig bild av hur det framtida instrumentet ska se ut. Även tonribbornas placering konstruerar jag i tankemolnet. Med denna tankedesign får jag en ungefärlig bild av vilka karakteristiska drag som ska känneteckna gitarren.  
 
Denna gitarr byggde jag med wenge, ett mörkt träslag. En chokladbrun gitarr blev det. Det här
är den andra 7-strängade gitarren jag byggt och även den blev ett kraftigt instrument med gott om volym. Gitarren har en djup bas och fina klara diskanter med en finfin sustain. Gitarren har wenge sidor och botten. Wenge är ett mycket hårt träslag och det är inte lätt att bearbeta det men slutresultatet blir väldigt vackert. Locket gjorde jag av ceder och på insidan av locket döljer sig en hybrid lattice rutmönstrat ribbsystem. Halsen är av mahogny med ebenholts greppbräda, stämskruvarna är av Rubner, en Superior modell med kullager. Jag kontaktade Rubner i Tyskland och de gjorde stämskruvarna efter mina önskemål. Gitarren har en tunn armrest av Madagaskar palisander. Jag ville skapa en armrest som inte dämpar ner locket ,  inte är för stor eller bred samt följer gitarrens form försiktig. Jag ville behålla funktionaliteten men med en mer diskret och estetisk variation. Denna design kommer jag att jobba vidare med på mina framtida gitarrer. Kanske inte på alla…och kanske blir det ett igenkänningstecken, ett signalement i alla fall.
 
 
 
%d bloggare gillar detta: