Nyheter Torres

Torres FE 26

Torres har alltid varit en stor inspirationskälla. En förebild för mig som för många andra gitarrbyggare. För två år sedan hittade jag en ritning på en Torres-gitarr, nämligen den Torres FE26. En ritning som publicerades 1954 i Guitar Review magazin i New York. Ritningen kallas för Hofmeister Torres efter ritningen av Theodorus M. Hofmeister.  Även Romanillos skriver om denna ritning i hans bok ”Antonio de Torres: Guitarmaker-His life and work”. Han beskriver ritningen som en milsolpe båda för professionella gitarrbyggare och för amatörer.

Mitt mål med denna gitarr var inte att bygga en Torres-kopia snarare en Torres inspirerad gitarr. För det mesta följde jag ritningen i konstruktionen. Dekorationen blev en Torres inspirerad mönster med inlägg av pärlemor som även Torres använde på sina exklusiva gitarrer.

Man lär sig alltid något när man kastar sig in i något nytt. Det var väldigt spännande och samtidigt väldigt lärorikt att bygga denna gitarr. Dekorationen var det som krävde mest tid. Jag skulle ha byggt med enklare motiv och då sparat en massa tid förstås… Planeringen och förberedelsen av att göra alla dessa dekorationer steg för steg tog lång tid. Jag kommer ihåg att jag hade inte tillräckligt med grön fanér hemma så jag var tvungen att beställa några buntar. Jag satt tålmodigt under en helg med guldsmedsågen och sågade försiktigt liljekonvaljens former ut ur pärlemorbitarna. Det kändes som en evighetprocess när jag formade vidare dessa små bitar av pärlemor med diamantfil…alla små bitar skulle vara likadana.  

Jag har alltid tyckt att estetiken är viktig i mina skapelser. Det är naturligtvis inte det som är det viktigaste utan all dekoration blir en plus, något extra. Jag är väldigt nöjd med denna gitarr. Den har en fin men lite mörkare klang. Luftresonansen är på F#. Gitarren har en lite mindre kropp än de vanliga fullstora men oavsett det har den ett stort ljud…och en sak vet jag redan nu och det är att i framtiden kommer jag att bygga flera Torresgitarrer efter denna ritning.

%d bloggare gillar detta: