Hogyan is készül egy rozetta?

Rozettának nevezik azt a dekorációs mintát ami a hangljuk körül van beleépitve illetve ”berakva” a fedölapba. Berakásos módszer vagy más szóval intarzia a bútormüvesség egyik diszítö eleme ami a reneszánszban és a barokkban élte virágkorát. A hagyományos módszer szerint készült rozetták mozaik lapocskákból készülnek amik különbözö színü furnéból vannak összeragasztva. A mintát maga a készítö tervezi. Ez a diszitési módszer már megtalálható az ókori rómában is. Különbözö szinü közetekböl egyforma lapocskákat készitettek amelyekböl mozaikmintákan vagy képeket alkottak.  Valószínü hogy késöbb a reneszáns és a barokkban ezt a diszitési tehnikát fejlesztették tovább a bútormüvesek.

Egy rozetta elkészítése idöt és türelmet igényel. Képekben is bemutatnám hogyan is készül egy ilyenfajta díszítés. Íme…

Ennek a rozettának ami itt bemutatok a centrummotívumához négy különbözö fafajtát használtam. Wenge a sötét, juhar a fehér, bükk a rózsaszin és afrikai dió vagy másnéven bibolo a zöldesbarna. Mind a négy fúrnír 0,6 mm vastagságú. Egy kész lapocska ezzel a díszítési mintával 196 apró kis kockákból áll. A rozettának a külsö motivumánál szinesebb fúrnírt használtam.

A legjobb ha elöre megtervezzük hogy a rozetta centrummotivuma hogyanis fog kinézni. Egy kocka a papiron 0.6mm-nek felel meg. Az alapanyag ebben az esetben wenge, bükk, juhar és bibolo ami egy afrikai zöldesbarna faanyag. A kiválasztott furnirokat a rajznak megfelelöen függölegesen válogatjuk össze, amit késöbb majd összeragasztunk. A mintát követve 10 függöleges oszlop van összesen. Kezdjük az 1-es oszloppal , majd a másodikkal és igy tovább a 10-ig.

Amikor az oszlopok összevannak rakva, kezdjük a ragasztást.

Egy nagyított kép a 4-és az 5-ös oszlopról.

Az oszlopok ragasztása.

A kész oszlopok! Az egyik felét legyalultam hogy könyebben fellehessen szeletelni a szallagfürészen.

A felszeletelt oszlopok! Ezeket a csíkokat ragasztjuk az elözö rajz szerint az 1-estöl a 10-ig.

A kész lapocskák!

Ezt a munkálatot kölönbözö marógéppel vagy kézileg is ellehet végezni. Én ebben az esetben egy Dremel marógépet használtam. E kis géppel könnyen és gyorsan lehet dolgozni. Sajnos ezt a szériát már nem gyártják tovább, ami nagy kár mert nagyon hasznos kis gép.

A kimart fedölap.

Mielött a lapocskákat elkezdenénk beragasztani a fedölapba egy pár fokot le kell vágni a lapapocska mindkét oldalából hogy a kimart formába tökéletesen egybe lehessen ökel illeszteni. Ez nagyon fontos máskülönben a minta eltolódik.

A lapocskák beragasztva.

25kg ólom nehezék nagy segítség ebben a munkában.

A külsö motívumnak szinessebb furnírt választottam. Kék, zöld, kék és egy középsö mintás rész aminek az elökészítése is egy külön procedúra. Ebben az esetben bibolo, fekete, piros és körte furnír használtam.

…és újra 25kg ólom nehezék.

A kész rozetta csiszolás után!

A fedölap!

A kész rozetta felnagyítva.