Téli meditáció

Az elmúlt télen azzal töltöttem az idöt hogy új dekorációs mintákat készítsek a gitárjaimnak. Hangljuk körüli diszitéseknek való anyagot, szegélyanyagokat valamint szegélydiszitési mintákat. Ezeket a dekorációs részleteket álltalában különbözö szinü furnierból szokták készíteni. Nagyon idöigényes munka. Az embernek tudnia kell mit csinál és sietni semmi értelme. A munka kivitele általában egy dekorációs tervel kezdödik, milyen mintát is akarunk elkészíteni. Legegyszerübb ha lerajzoljuk, igy egyszerübb látni az esetleges végeredményt. A furnirok kiválasztása után kezdödik a ragasztás. A rozetták esetében jó minöségü fehér faragasztót használok, de a szegélyanyagok és szegélydiszítések készítésénél nem mindegy milyen ragasztót használunk. Tapasztalataim szerint ehez a munkához a legmegfelelöbb a poliuretán ragasztó. Ez jobban összeköti az anyagot mint a hagyományos faragasztók, hajlításkor nem törik olyan könnyedén és vizellenálló. Szegélymunkákhoz tökéletes.

Maguk a szegélyek a klasszikus gitárokon általában diszitve vannak néhány vékony, szines vagy fehér- fekete furnirral. A hajlításkor a szegélyeket be kell nedvesíteni hogy törésmentesen megtudjuk öket hajlitani. Nos, ha ezek hagyomályos faragasztóval vannak ragasztva, a ragasztó a víz és a meleg hatására felenged. A díszítés elengedi a szegélyanyagot és igy sokkal bonyolultabb és nehezebb vele dolgozni vagy egyszerüen lehetetlen és el kell dobnunk az anyagot. Mindensesetre, meg kell válogatni mit mivel valamint mit hogyan lehet  és ajánlatos dolgozni.

De minek is ez a rengetek fáradságos munka, amikor kész szegélyanyagokat, rozettákat Kinából vagy Taiwanból megtudunk vásároni? Sokkal olcsóbb minthogy magunk készítenénk el ezeket. A hangszerkészítö idöt is nyer azzal hogy nem magának kell napokon és heteken keresztül dekorációs mintákat készíteni. De hol van itt az eredetiség, kérdezhetné az ember? Egy gitáron nem a diszités és a dekoráció ami a legfontosabb de minden bizonyal megmutatja a hanszerkészítö kézügyeségét, esztétikáját valamint egy egyedi hangszert foghat a kezében az ember. A gitár egy müalkotás.

Néhány szines dekoráció amit téli éjszakák során készítettem.